Lidgeld 2017

Uw financiële steun blijft nodig om al onze activiteiten te kunnen blijven organiseren en uw waardering is een enorme motivatie voor de verdere ontwikkeling van onze werkingen.

Het lidgeld bedraagt :

12,50 euro: Individueel lid

25,00 euro: Gezin

37,50 euro: Steunend lid

50,00 euro: Erelid

70,00 euro: Verenigingen

U kan dit bedrag storten op BE72 7895 5777 8916 BIC GKCCBEBB met vermelding "Lidgeld 2017 en uw naam".

Alvast heel erg bedankt !

Het Schroefteam

Welkom

KAMP 2017

De kampvoorbereidingen zijn volop gestart !

Zin om mee te gaan ? Schrijf je dan snel in ! Alle info op onze Facebookpagina of via volgende website : https://rosalie892.wixsite.com/kamp

Hopelijk tot dan !
Het Schroefteam en de monitoren

Er is een nieuwe Facebook-Schroef-Pagina! Like de pagina om op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes, wekelijkse posts en updates, evenementen en activiteiten, en nog veel meer!

Een leuke herinnering aan De Schroef ? Een mooie foto van het Schroefkamp of van een andere activiteit ? ...

Deel het op onze facebookpagina https://www.facebook.com/vzwdeschroef

LIKE zeker de pagina. Dan blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes uit onze Schroeforganisatie !


  • De Schroef

 

vzw De Schroef is een organisatie van en voor mensen uit de binnenvaart. Zij heeft een centrum in de Antwerpse Haven waar zij haar unieke werking in België heeft. Daar waar de meeste organisaties en instanties de binnenvaart als een transportsector zien, heeft zij de specifieke manier van leven aan boord van een schip en de gevolgen hiervan als uitgangspunt voor haar visie op de binnenvaart.

Daarom is De Schroef al ruim 25 jaar bezig met het toegankelijk maken van activiteiten en voorzieningen voor mensen uit de binnenvaart. Ofwel zorgt ze dat voorzieningen toegankelijker worden, of indien dit te moeilijk is zal ze in de mate van het mogelijke zelf voor de organisatie instaan.

Zo is er de kleuterschool, waar De Schroef in België de pionier van het ligplaatsonderwijs is. Dit is een onderwijsvorm die klassiek onderwijs (in de periodes dat het schip in de haven ligt) combineert met afstandsonderwijs tijdens de periodes dat het schip aan het varen is. Sinds 2002 is onze school erkend en ondergebracht in het Stedelijk Onderwijs.

Voor schoolgaande kinderen en jeugd is er onze jeugdwerking. Tijdens de schoolvakanties organiseert zij vakantiekampen. De ervaring leert dat het voor schipperskinderen niet vanzelfsprekend is om in de vrije tijd samen activiteiten te doen. Aansluiten bij een klassieke jeugdbeweging is niet vanzelfsprekend, omdat regelmatige afwezigheid zorgt voor een vervreemding van de groep.

Hetzelfde geldt voor deelname aan (ploeg)sporten in clubverband. Vandaar dat De Schroef badminton en volleybal organiseert.

Ook voorzieningen en initiatieven in de sociale sfeer hebben vaak een te hoge drempel. Zo is er in De Schroef een lokaal bureau van CAW Antwerpen dat toegankelijk is voor mensen uit de binnenvaart.

Klassieke opleidingen in het avondonderwijs zijn niet toegankelijk voor binnenschippers. Daarom moest er ook voor hen afstandsonderwijs gecreëerd worden. Deze initiatieven worden door De Schroef mee opgevolgd en geëvalueerd. Interesse ? Klik hier.

Maar ook het gewone sociale leven voor schippers staat onder druk. Door de hogere werkdruk wordt het voor schippers steeds moeilijker om zich te engageren in de organisatie van het verenigingsleven. Dit heeft tot gevolg dat de besturen van schippersorganisaties hun groep steeds ouder en kleiner zien worden. Met alle gevolgen voor de daadkracht van deze organisaties in de volgende decennia.Agenda Schippersorganisaties


Vzw De Schroef wordt gesteund door de Vlaamse Overheid.

Bezoekersploeg en Koffieklets @ De Schroef !

 
Een initiatief dat mensen samen brengt!Iedereen die verbonden is met de binnenscheepvaart weet van het verlies van één van de meest gekende stuurmannen: Pater Machar…hij heeft ons veel te plots verlaten, waardoor het schip een beetje doelloos rondvaart.


Aangezien pater Machar voor iedereen een centraal punt was,wilden we kijken hoe we dit kunnen opvangen…Daarom ontstond de bezoekersploeg.De bedoeling van dit initiatief is om zoveel mogelijk zieke en eenzame (oud)schippers en hun familie te bereiken. Hiermee doen wij een oproep aan u: Mocht u op de hoogte zijn van iemand die ziek of eenzaam is en blij zou zijn met een bezoekje, of een (oud)schipper die werd opgenomen in een ziekenhuis, dan mag u altijd de sociale dienst van de binnenschippers contacteren op het nummer 0479 333 057 / 03 541 45 72 of op leen.decock@cawantwerpen.be .


Een team van vrijwilligers staat klaar en kijkt er naar uit om een bezoekje te brengen. Dit initiatief wordt samen met de aalmoezenier Paul Renders verder uitgebouwd.

 

Regelmatig gaat er op De Schroef een "Koffieklets" door. Dit initiatief richt zich vooral tot mensen die het moeilijk hebben, zich alleen voelen of die gewoon behoefte hebben om even in alle rust met een aantal samen te zijn en te praten, te luisteren, er even tussenuit te zijn ...

Als je er graag bij wilt zijn, geef ons dan snel een seintje.


Heel erg graag tot dan !

Het Schroefteam


 


Roadies

Hanne: Zijn matrozen echt stoere binken met getatoeëerde ankers in hun nek en gestreepte t-shirts? Brecht en ik stappen aan boord van de Deseo en zoeken het uit. We krijgen onze eerst les van kapitein Patrick Hermans:

 

Een boot da’s voor uw plezier, een schip da’s om te werken.


Benieuwd ? Klik hier 

Huur zaal

De zalen
in De Schroef zijn beschikbaar voor vergaderingen, voordrachten, workshops, opleidingen, familiefeestjes, ...

Interesse?

Omgevingsanalyse 2014

De omgevingsanalyse van 2014 is beschikbaar.

Copyright 2017 De Schroef vzw
Webdesign by Cathedral Design Antwerpen Cathedral Design Antwerpen | References
JumpStart JumpStart PRO v1.211
Login